Aikido – lehet-e másképp?

Az áprilisi “A rossz hírű aikido” blogom meglepő mértékű aktivitást váltott ki a Facebookon. Ami meglepő, hogy a több, mint száz komment jelentős része támogató volt – a legtöbben már találkoztak a blogban részletezett problémák valamelyikével. Ez az eszmecsere volt a szikra, ami végül az Aikido Másképp szeminárium létrejöttéhez vezetett. 

Négy oktató vett részt az esemény szervezésében: Somogyvári Szabolcs (https://keiko.hu/), Szeltner Zsolt (https://szeltner-aikido.hu/), Karászi Sándor és Kati Dániel (https://danielkati.wordpress.com). 

Egy olyan szemináriumot szerveztünk, ahol az oktatók bemutatták az aikido fősodrától eltérő elképzeléseiket, esetenként reflektálva egymás munkájára, a közös pontok mellett teret adva a különbségeknek is. Hogyan növeljük a kibillentéseink hatékonyságát a csukló és az alkar kifinomult mozdulataival? Hogyan mozgassuk az ukét egyszerre három irányba, ezzel nehezítve meg, hogy a technikánk ellen dolgozzanak? Mit értett Ueshiba Morihei aiki alatt, és hogyan tudnánk beépíteni az általa fontosnak tartott alapelveket a saját mozgásunkba? Milyen a hatékony, rugalmas és lágy erő? Ezeket a témákat jártuk körbe az edzések során. Minden oktató részt vett az összes edzésen, vállalva azt, hogy olyan terepen mozogjon a szeminárium résztvevőivel együtt, ami esetleg számára is idegen. A szemináriumot egy kötetlen beszélgetés zárta, ahol egy remek moderátor segítségével tabuk nélkül válaszoltunk a feltett kérdésekre, nem rejtve véka alá a saját hibáinkat sem. 

Én instruktorként nagyon élveztem ezt a lehetőséget, szerintem nagyon jól működtünk együtt, és a résztvevők is remek csapatot alkottak nyitott, de nem kihívásoktól mentes hozzáállásukkal. 

Mivel sok téma merült fel, amit nem tudtunk kifejteni ez alatt az egy nap alatt, ezért már tervben van a következő alkalom – ha minden a tervek szerint halad, január-február magasságában.

Leave a comment